Aksjesparing

Når du er yngre, kan det virke både fjernt og unyttig å spare til for eksempel pensjon. Men det er akkurat da du skal begynne å spare. Jo mer tid og penger som blir investert, jo mer tid har det til å vokse. Og en av måtene å gi pengene en mulighet til å vokse på lang sikt, er å investere i en form for aksjefond, børsnoterte fond eller en velfungerende blanding av individuelle aksjer. Generelt bør folk være mer aggressive i deres investeringsmiks når de er yngre, det vil si, vippe mer mot aksjer.

Likevel ser det ut til at noen yngre mennesker unngår aksjer. Da vi spurte unge mennesker (født i 1981 og senere) hvordan de investerte, sa 39% at de hadde 50% eller mindre fordelt i aksjer. Det er ikke bra, fordi for lav allokering til aksjer kan begrense hvor mye penger en person kan ha når han eller hun går av med pensjon.

Hvis du er blant dem som er skeptisk til aksjesparing, her er tre grunner til å vurdere aksjer når du sparer til et langsiktig mål som for eksempel til pensjon.

1. Aksjer har størst potensial for vekst

Aksjer har konsekvent gitt større utbytte enn obligasjoner på lang sikt, til tross for vanlige oppturer og nedturer i markedet. Om vi tar en titt på hva 100 dollar ville være verdt siden oppstarten av det amerikanske aksjemarkedet (S & P begynte registrering av statistikk i 1926). I løpet av denne tiden ga aksjene en gjennomsnittlig avkastning på 10% årlig, obligasjoner 5,4% og kortsiktige investeringer 3,5% før inflasjon. Selvfølgelig var det ikke en konstant rett linje hele tiden, men dette viser at aksjer historisk sett har tilbudt mer potensial for vekst på lang sikt. Det er derfor viktig å investere i aksjer eller aksjefond når du sparer til pensjon eller andre langsiktige mål.

2. Du overlever fall i markedet

Det er fornuftig å eie flere aksjer for å spre risiko, men hvis et potensielt børskrakk gjør deg nervøs, husk dette: Det kan være smertefullt i en periode, men hvis aksjemarkedet oppfører seg som det har gjort over lange perioder, vil dette alltid løse seg over tid. Derfor bør aksjer investeres og eies med en langsiktig horisont. Det kan gå mange år, selv flere årtier, å komme seg fra de verste historiske nedgangene i aksjemarkedet. Men samlet sett tilbyr aksjer fortsatt det største vekstpotensialet, så lenge du kan fokusere på at dette lønner seg på lang sikt.

Det kan også hjelpe å tenke på denne måten: Tapet er bare på papiret med mindre du selger dine investeringer. Hvis du er fristet til å selge investeringer når de er nede, minn deg selv på at du investerer langt inn i fremtiden. Så hvorfor selge med tap når du har tid til å ri av stormen i markedet? Hvis du sparer regelmessig og fortsetter å investere i nedgangstider (og markedet demonstrerer den type langsiktig vekst den historisk sett har), vil du øke gevinsten ved å kjøpe aksjer “billig”. Når markedet snur, er du enda bedre posisjonert for vekst.

Noen av de verste tidene i aksjemarkedet viser seg historisk sett å være de beste tidene. Den beste femårige avkastningen i det amerikanske aksjemarkedet begynte i mai 1932 – midt i den store depresjonen. Den neste beste femårsperioden begynte i juli 1982, da den amerikanske økonomien hadde en av sine verste nedgangstider.

3. Du trenger ikke å satse alt i aksjer

En passende blanding av investeringer bør være basert på personens tidshorisont, økonomiske situasjon og toleranse for risiko. Men som regel bør de med lengre investeringshorisont ha en betydelig, bredt diversifisert eksponering for aksjer. Det finnes en rekke verktøy på nett der du kan sette opp en hypotetisk investeringsportefølje, som vil gi en indikasjon på hvor mye utbytte du vil sitte igjen med. En konservativ blanding vil historisk sett gi mye mindre vekst enn en blanding med flere aksjer.

Oppsummering

Uansett alder – og hvor langt unna pensjonen er – alle ønsker å kunne nyte pensjonsalderen og gjøre det du vil uten å måtte bekymre deg for penger. For å hjelpe deg med å oppnå det, favoriserer den historiske oddsen en variert blanding av investeringer med betydelig eksponering for aksjer. Så pass opp for å investere for konservativt. Bli vant til å takle nedturer i markedet. For de som investerer på lang sikt og sparer regelmessig, kan en nedgang også bidra til økt besparelse – fordi det samme beløpet kan kjøpe flere aksjer i aksjer eller aksjefond til lavere priser.

I Norge har vi dessuten fått en fordelsmessig investeringsløsning i Aksjesparekonto (ASK). Her vil du kunne utsette realiseringen av gevinster på aksjene og heller investere gevinsten videre. Du skatter først av realiseringen når du har tatt ut mer penger fra din aksjesparekonto enn du har satt inn.