Peer to peer lån uten sikkerhet

Det finnes mange lånemuligheter i Norge. Mange lån er uten sikkerhet, noen er med sikkerhet og andre har faktisk et investeringsobjekt i seg.

En ny metode for investering er å låne ut penger til andre, kjent som peer to peer (P2P) lån. Flere og flere aktører tilbyr en slik tjeneste, hvor de kobler sammen personer som trenger et lite lån opp med personer som har penger å låne ut. Man kan registrere seg som låntager eller långiver, og konseptet gir mindre kostnader enn å benytte seg av en tradisjonell bank.

Systemet baserer seg på tillit – og en kredittsjekk av begge parter. Plattformen sin rolle er å formidle kontakt, utføre kredittsjekk og overføring av penger. Du som utlåner bærer risikoen for mislighold av lånet, dog er det minimal risiko for å ikke få pengene betalt tilbake. Normal avkastning på lånet er mellom 5-10 prosent i året. Denne typen lån er også uten sikkerhet, og innebærer som sagt en risiko fra en investors ståsted.

Les mer om ulike lån uten sikkerhet i Norge hos norskkreditt.no.

Hvordan starte opp med peer to peer?

Å begynne med peer to peer er svært enkelt. Man finner en aktør som tilbyr en slik tjeneste, og man registrerer seg med standard detaljer på websiden – navn, e-post, fødselsnummer, adresse, telefon og et kontonummer som penger skal overføres til.

Deretter må du oppgi informasjon som skal benyttes i en kredittsjekk – statsborgerskap, bosted, relasjoner, jobbstatus, inntekt og lignende. Til slutt signerer du med Bank ID.

Til slutt setter du inn ønsket beløp som du ønsker å investere. Du trenger ikke gjøre dette i registreringsprosessen, dette kan gjøres senere om ønskelig. Etter noen dager er du klar til å investere, og du vil få informasjon om hvilke prosjekter du ønsker å satse penger i, beløp og tidshorisont på lånet du skal tilby.

Bør du satse på peer to peer?

Det er et spørsmål bare du kan svare på. Ser man på historien, ser avkastningen bra ut, men det er basert på gjennomsnittet av alle lånene. Som investor velger du selv hvilke lån du ønsker å investerer i, og resultatene kan – og sannsynligvis vil – være forskjellige basert på hvilke lån du velger å hjelper til med å finansiere.

Det beste med peer to peer lån som investering er at det lar deg begynne med å investere en liten sum penger. Hvis du vurderer å prøve P2P utlån, men er usikker på å ta risikoen, kan du vurdere å starte med å bare investere det du er komfortabel å tape.  

En annen viktig ting å vurdere er diversifisering. De fleste som bruker P2P-nettsteder som en investeringsstrategi, anbefaler å starte med minimum 10 000 kroner og investerer i mange forskjellige lånemuligheter – og investere i lån med folk som har god kreditt.

De pengene skal være penger du er villig til å tape, selv om det absolutt ikke er meningen. P2P utlån har større risiko enn å investere variert over aksjemarkedet. Men hvis du er forsiktig med hvordan du investerer, kan en P2P investering gi solid avkastning som er veldig vanskelig å slå.

Du må vite risikoen – peer-to-peer utlån er ikke for alle

Selv om peer-to-peer stort sett fungerer greit for de fleste, kan det oppstå situasjoner hvor du ikke får tilbakebetalt det du låner ut, som følgelig er den primære risikoen. Det er flere måter å redusere denne risikoen, men en avgjørende faktor er å velge en plattform som er veletablert og sikker. Ved å bruke våre anbefalte plattformer, kan du være sikker på at pengene dine forvaltes og lånes ut på en sikker måte. I tillegg kan det være lurt å gjøre egen undersøkelser, for å sjekke at plattformen har tydelige vilkår og betingelser, er ærlige om risiko og eventuelle forsikringer dersom ting plutselig skulle gå galt. Teknisk sett er lånet mellom deg og låntager, men handelsplattformen plikter å ha en forsikring dersom de skulle gå konkurs.

Vi kjenner ikke til større hendelser i Norge hvor utlåner har lidd større tap. Det finnes enkelte skrekkhistorier fra andre land, og det kan skyldes at dette er en ny og innovativ bransje hvor enkelte useriøse aktører har utnyttet situasjonen i et uregulert marked og lurt enkeltpersoner før de ble avslørt som juksemakere.

Kameo.no og Monner.no er to peer-to-peer tjenester i Norge. Disse går på crowdfunding mot bedrifter og eiendomsutvikling.